Студент: Биљана Бокић

Уколико желите да сазнате нешто више о тематици животне средине на један занимљив и опуштајући начин, у наставку су наведена три филма која бисте дефинитивно требали погледати. Било да волите драму, научну фантастику или документарне филмове, ови филмови ће променити ваш поглед на један од највећих изазова са којима се суочава човечанство данас и сигурно вас неће оставити равнодушним.

#1 Eрин Брокович

Жанр: драма, биографија; Режија: Стевен Содерберг; Оцена ИМДб: 7.3; Трајање: 2 сата и 16 минута

У центру дешавања налази се Ерин Брокович. Незапослена самохрана мајка троје деце, која се после преживљене саобраћајне незгоде нађе пред судом. Након што изгуби парницу, да би отплатила трошкове суђења, запошљава се код адвоката Еда Масрyја који ју је претходно бранио на суду. Помажући му са сређивањем документације, наилази на про боно случај о некретнинама у којима корпорација Пацифик Гас & Електрик (ПГ&Е) нуди откуп куће и земљишта од становнице Доне Џенсен из градића Хинкли у Калифорнији. Ерин се учини чудним то што досије садржи медицинске податке, стога одлази да поприча са клијентом. Сазнаје да је докторске прегледе госпође Џенсен и њеног супруга платила корпорација Пацифик Гас & Електрик. Убрзо, добија информације да постоји још оваквих случајева. Ерин наставља с истраживањем и ускоро проналази доказе о загађености подземне воде канцерогеним хромом који потиче од отпадних вода индустријског постојења ПГ&Е. Ерин наговара свог шефа да покрену парницу против мултимилионске компаније, истовремено настојећи да придобије поверење целог града не би ли се придружили тужби. Ко побеђује у овом спору, погледајте у филму.
Џулиа Робертс је за филм Ерин Броцкович освојила филмске награде Оскар и Златни глобус у категорији најбоље главне глумице. Поред тога, освојила је и БАФТА награду, као и награду удружења холивудских глумаца.

#2 Аватар

Жанр: научна фантастика; Редитељ: Џејмс Камерон; Оцена ИМДб: 7.8; Трајање: 2 сата и 42 минута

Филм почиње причом о Џејк Салију, бившем војнику којег регрутује компанија за коју је радио његов преминули брат. Радња се одиграва на планети Пандора, где се врши експлоатација руде Унобтаниума (редак минерал који би решио енергетску и финансијску светску кризу), с обзиром да животу на планети Земљи прети уништење. Пошто је атмосфера Пандоре отровна за људе, Џејк добија биолошко тело (аватар) којим може телепатски управљати. Аватари су хибриди људског ДНК и народа са Пандоре-На’ви. Његов задатак је да се инфилтрира међу доморадачки народ како би дошао до информација о главном извору Унобтаниума. Међутим, Џејку једном приликом спашава живот женска чланица врсте На’ви, Неитири. Она га упознаје са нестварном лепотом Пандоре. Обиљем флоре и фауне чудесних боја и облика, поштовањем природе и животом у хармонији са њом. Убрзо, долази време да свако изабере страну на којој се бори, пошто сукоб између људске расе и На’вија ескалира, те почиње борба за опстанак.
Овај филм који спада у један од најисчекиванијих и најскупљих филмских пројеката свих времена нуди увид у један аутентичан свет, толико да је чак створен посебан језик пандоријанских домородаца.

#3 Пре потопа

Жанр: документарни филм; Режисер: Фишер Стивенс; Оцена ИМДб: 8.3; Трајање: 1 сат и 36 минута

Филм је настао као резултат трогодишњег путовања Леонарда Ди Каприа, амбасадора мира Уједињених нација. Он је за то време обишао пет континената упознавајући се са проблемом климатских промена. Леонардо је изјавио о филму: “Отишли смо у сваки угао света како бисмо документовали разарајући утицај климатских промена и испитали способност човечанства да опозове оно што може бити најкатастрофалнији проблем са којим се човечанство икада суочило. Оно чему смо сведочили на овом путовању, показује да је клима целог света невероватно међусобно испреплетана и да је на преломној тачки.” Филм оштро критикује америчку јавну власт и указује на њихову повезаност са олигархијским интересима. У вези са тим, садржи интервјуе са најзначајнијим личностима данашњице, попут бивших председника САД-а: Барака Обаме и Била Клинтона, затим папе Фрање, Илоном Маском. Такође, указује на конкретне кораке које свако од нас може да предузме да допринесе решењу овог проблема. Дефинитивно филм вредан гледања. Промениће Ваш поглед на проблем климатских промена, као и начин на који се опходите према планети Земљи.

Извор: sr.wikipedija.org